zaterdag 23 juni 2012

Afghaanse politieagent schiet collega dood in Uruzgan

Een agent van de Afghaanse lokale politie (Afghan local police/ALP) heeft vrijdag in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan het vuur geopend op zijn collega’s. Hierbij kwam minstens een agent om het leven en raakten er drie gewond.

Dat heeft TOLO News zaterdag gemeld. De aanval vond plaats in het district Char Chino. De aanvaller vluchtte onmiddellijk weg na zijn daad en is nog voortvluchtig.

Qari Yousuf Ahmadi, een woordvoerder van de Taliban, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. Hij zei dat de infiltrant lid is van de militante groepering.

De ALP is een politiemilitie die door de Verenigde Staten wordt gefinancierd om de veiligheid in de provincies een impuls te geven.

Maar veel deskundigen hebben twijfels over de doelmatigheid van de strijdkrachten en zeggen dat het in de toekomst een grote uitdaging kan veranderen.

“The US-funded ALP was formed to boost security in the provinces, however many experts have doubted the effectiveness of the forces saying it could turn to a major challenge in the future.”